Kutse konverentsile “Õpi(me) rännates”

Eesti Õpetajate Liidul ja YFU Eesti MTÜl on hea meel kutsuda teie kooli esindajat konverentsile Õpi(me)rännates.

Konverents toimub 27.09 TallinnasProto avastustehases ning seal arutleme, mis on õpiränne, kellele sellest kasu on ning kas, miks ja kuidas saaksid seda toetada nii õpetaja, lapsevanem, kui ka haridusametnik.

Osalema ootame lisaks teie kooli esindajale ka haridusametnikke, koolijuhte, lapsevanemaid ning muidugi noori, kes gümnaasiumis toimuva õpirände puhul võtmetähtsusega osapooleks.

Alustame kell 10.30 ning meie konverentsipäev on üles ehitatud õpirände peamisi etappe silmas pidades. Soovime esinejate eestvedamisel koos osalejatega läbida nii õpirände ettevalmistava, kohapealse kui ka tagasituleku etapid.

Oma panuse teema avamisse koos koolijuhtide, lapsevanemate, haridusametnike ja noorte endiga annavad ka

•          Loodusfotograaf Remo Savisaar, kes räägib rändamisest ja õppimisest looduses.

•          Enefit Green nõukogu liige Erkki Raasuke, kes vaatleb õpirännet riigi majanduse kontekstis.

•          Tallinna Ülikooli nooremteadur Karolin Mäe, kes teeb sissevaate sellesse, kuidas toetada õpilase (taas)kohanemist õpirände järgselt.

Osalemiseks palume registreeruda enne 16. septembrit siin https://forms.office.com/e/3xduxharVZ  

Täpsem päevakava on leitav manusest ja siit: https://www.yfu.ee/konverentsopimerannates/

Taustast. Õpiränne on osutunud väga väärtuslikuks kogemuseks, mis võimaldab inimestel omandada teadmisi, oskusi ja pädevusi, mis on vajalikud isiklikuks, haridus- ja erialaseks arenguks ning aitavad kaasa kodanikuaktiivsuse ja sotsiaalse kaasamise arengule. Õpiränne ja piiriülene koostöö – nii riikidevahelisel kui ka rahvusvahelisel tasandil – mängivad olulist rolli haridus- ja koolitusasutuste ning mitteformaalses ja informaalses õppes ning noorsootöös osalevate organisatsioonide ja sidusrühmade kvaliteedi parandamisel. Piiriülesed kogemused aitavad samuti aktiivselt kaasa positiivsele suhtumisele ELi ja Euroopa identiteedi arendamisse. Oma poliitilistes suunistes väljendas president von der Leyen oma pühendumust muuta Euroopa haridusruum 2025. aastaks reaalsuseks ning rõhutas, et õppijad peavad saama eri riikide haridussüsteemide vahel hõlpsalt liikuda.

Konverents toimub Erasmus+ pool rahastatud projektist ETAR (Empowering Teachers for Automatic Recognition of learning periods abroad ehk Õpetajate võimestamine õpirände automaatsel tunnustamisel), mis on Belgia, Poola ja Eesti Erasmus+ ühisprojekt, et aidata koolidel ja õpetajatel paremini arvestada õpilaste õpirännet.

Peatse kohtumiseni!

Margit Timakov (EÕL)

Kadri Eensalu (YFU Eesti MTÜ)